LFI-Läslandet erbjuder läs- litteratur och kulturfrämjande verksamhet för barn och deras vuxna.
LFI
Läsfrämjarinstitutet (LFI) har som ändamål att bedriva läs-, litteratur- och kulturfrämjande verksamhet för barn och deras vuxna.
Verksamhetens syfte är att stärka demokratin och öka integrationen och delaktigheten i samhället.
Läsfrämjarinstitutet driver Läslandet som är en plats för läs-, litteratur- och kulturaktiviteter för barn 3-11 år och deras medföljande vuxna.
Läsfrämjarinstitutet anordnar också metodutbildning i LFI-metoden för förskolor, skolor, bibliotek och andra läsfrämjande aktörer.
Vi är också en opinionsbildande aktör i frågor som rör läsfrämjande, flerspråkighet, integration och demokrati.
LFI startade som ett initiativ i Assyriska föreningen sommaren 2015. Grundare Marlen Eskander berättar:
När jag som 14-åring kom till Sverige från Syrien insåg jag snart att språk är makt. Jag förstod att språket är ett symbolsystem som effektivt inkluderar eller exkluderar människor. Den insikten ledde till att jag tidigt bestämde mig för att ge mina egna barn en hel arsenal av språk så att de därigenom ska få makt att bestämma över sina egna liv. Mina barn ska få alla sina tre modersmål; svenska, assyriska och arabiska utan någon hierarkisk ordning. De ska aldrig behöva känna sig exkluderade från svenskheten eller känna sig begränsade när de vill uttrycka sig på något av sina modersmål. Jag vill ge mina barn både det litterära språket och de sköna konsternas språk. För att de aldrig ska stå mållösa eller handfallna. Jag såg tidigt att mina barn, som är svensk-assyrier, alltid kommer att bedömas utifrån sitt utseende, kön, adress och etniska tillhörighet. Klassperspektivet hinner inte ens träda fram i skuggan av etniciteten. Jag har själv erfarit den strukturella rasismen under min uppväxt och i mitt yrkesliv.
Jag förstår att jag förmodligen inte kommer att kunna förändra världen, men det jag kan göra är att rusta mina barn för att möta den med kärlek och bildning. Jag vill att de ska älska sig själva som de är och inte låta sig kategoriseras eller förminskas. Jag började tidigt läsa böcker, besöka bibliotek, gå på barnteater och kulturaktiviteter med mina barn. Vart jag än gick fanns en viss typ av publik och det enda jag tänkte var: ”De som behöver detta mest finns inte här”.
Hösten 2014 var jag och mina barn på teaterföreställningen ”Precis som du föreställt dig” på Unga Klara i Stockholm och fick en kulturupplevelse som bekräftade mig och mina barn publikt. Jag och mina barn kände en sådan glädje och entusiasm att jag direkt ville att alla barn och föräldrar jag känner skulle få uppleva något liknande. Jag gjorde allt för att få föreställningen till Södertälje men det visade sig vara en väldigt komplicerad och kostsam historia.
Så vi tog saken i egna händer. Sommaren 2015 startade vi – tre föräldralediga mammor – Läsa för integration. Samma känsla som jag och mina barn fick på Unga Klara ville vi förmedla till ännu fler barn. Men inte som en engångsföreteelse eller något som ligger långt borta och är dyrt och otillgängligt. 2018 bildade vi en egen organisation efter att ha varit ett projekt inom Assyriska föreningen i Södertälje. Organisationen heter Läsfrämjarinstitutet. Vi driver Läslandet som är den plats som barn och deras vuxna kommer till. Metoden fortsätter heta Läsa för integration. Hos oss får barn och deras medföljande vuxna vara med i interaktiva och medskapande läs-, litteratur- och kulturaktiviteter varje vecka.
Här får de ordets makt och en arena att agera på.
Välkommen du också!
Marlen Eskender
Allt vi gör syftar till att ge barn ordets makt och en arena att agera på. Med språk, kultur och bildning vill vi vill stimulera alla att hitta sin väg till frigörelse och frihet.
Vi hämtar mycket inspiration från Paulo Freire som menade att erövra språket är grunden för frigörelse.
I våra aktiviteter finns alltid representation och speglingsmöjligheter för deltagarna.
Denna bekräftelse gör att de stärks i sin identitet och får en positiv självbild. Representation gör också att deras intresse för boken/berättelsen/teatern ökar.
I Läslandet är deltagarna alltid medskapande. Barnen är med och påverkar innehåll och riktning i aktiviteterna och dramaakterna. Medskapandet gör dem till aktiva kulturutövare snarare än passiva kulturkonsumenter.
I medskapandet får de också känna att deras tolkningar, idéer och förslag är värdefulla.
På så sätt stärks deras självförtroende och tilliten till den egna förmågan.
Sedan LFI startade sommaren 2015 har LFI drivit opinion och påverkansarbete för att åstadkomma positiv förändring i samhället. Vi ser kulturen som en samhällsförändrande kraft. Där öppna, fria, sociala kulturaktiviteter finns motas passivitet, destruktivitet och isolering bort.
Vi har bland annat verkat för att få till stånd fler öppna mötesplatser och sammanhang för läsning och kultur. Tillsammans med bl a Biblioteken i Södertälje har vi drivit på för öppnandet av ett permanent stadsdelsbibliotek i Hovsjö centrum. I samverkan med Telge Bostäder driver vi Träffpunkt Lina i Lina Hage. Tillsammans med ett flertal andra demokrati- och folkbildande aktörer tog vi initiativ till satsningen Hovsjö Forum som sedan 2017 skapar demokratifrämjande aktiviteter för Hovsjö- och Södertäljeborna.
Läsfrämjarinstitutets vision att varje unge ska ha ordets makt och en arena att agera på.
1) Varje unge är en läsande unge.
2) Varje unge äger och förstår språkets makt – det skrivna språket, det konstnärliga språket och kroppens språk.
3) Varje unge har en plattform för kreativt skapande.
4) Varje unge har fri och nära tillgång till litteratur, teater och konst – som konsument och som utövare.
5) Varje unge kan spegla sig i litteraturens berättelser, teaterns karaktärer och konstens verk.
6) Varje unge känner att dess språk är en tillgång och en skatt i läsning och kulturutövande.
7) Varje unge är huvudpersonen i berättelsen om dennes liv.
8) Varje unge är omgiven av vuxna som ser vikten av att läsa, leka och kreativt skapa.
9) Varje unge är – oavsett dess bostadsort, bakgrund, klass, språk eller föräldrars utbildning och sociala nätverk – inkluderat i samhällets gemenskap.
10) Varje unge – oavsett kön, könsidentitet, sexuell läggning, religion, etnicitet, funktionssätt och ålder – älskar sig självt och blir bemött med kärlek och respekt.
11) Varje unge kan genom litteraturen, teatern och konsten resa vart den vill.
Läslandet finns i dagsläget i dessa plattformar runt Stockholms Län.
Här har vi öppna och gratis läs-, litteratur- och kulturaktiviteter varje vecka. Utöver dessa öppna aktiviteter erbjuder vi även extraaktiviteter under säsongerna. Se vår kalender för exakta datum för samtliga aktiviteter.
Läslandet har sin egen lokal centralt i Hovsjö, mittemot biblioteket.
Här har vi vår familjeaktivitet varje onsdag kl 17:00 – 19:00. Detta gäller under vår- och höstterminerna. Andra tider gäller sommarperioden.
Adress: Gröndalsvägen 1E Södertälje
Varje torsdag kl 16:00 – 18:00 har vi familjeaktivitet i våra lokaler i Tenstaträff. Detta gäller under vår- och höstterminerna. Andra tider gäller sommarperioden.
Adress: Hagstråket 13 , Spånga
Varje fredag kl 16:30 – 18:30 har vi i samarbete med Rinkeby Folkets Hus familjeaktivitet i våra lokaler i Tensta träff. Detta gäller under vår- och höstterminen. Andra tider gäller sommarperioden.
Adress: Adress: Hagstråket 13 , Spånga
I samverkan med biblioteket i Alby så bjuder vi in till familjeaktivitet tisdagar kl 17-19.
Adress: Albyvägen 6 C, Norsborg
I samverkan med biblioteket i Halllunda så har vi aktiviteter för barn 9-12 år tisdagar kl 14-16
Adress: Borgvägen 1, Folkets hus, Norsborg
Läsfrämjarinstitutet har tilldelats Alfons Bokalen 2022 för sitt arbete med läsning för integration hos barn, unga och deras vuxna.
Motiveringen lyder:
”För ett strålande arbete med att bjuda in barn till medskapande genom teater, litteratur, språk och fantasi – och därmed skapa magi i vardagen, helt i Alfons Åbergs och Gunilla Bergströms anda”.
Finalist i Södertäljes hållbarhetspris
Vinnare av Bokmässans bildningspris
> Vinnare av Gulliverpriset
> Vinnare av 100-språkspriset av Reggio Emilia Institutet i samarbete med Loris Malaguzzis insamlingsstiftelse
> Finalist till Årets föreningen Södertälje kommun
> Finalist till Årets innovation, Södertälje Sciencepark
> LO:s nationella kulturpris
> Årets initiativ i Södertälje kommun
> Utsett till ett av de 13 bästa Årets initiativ av Social Forum
> 5i12 priset i Södertälje
> Årets Viktigaste insats av Assyriska kvinnoförbundet