Läsfrämjarinstitutet (LFI) är en ideell förening som genom läsning, konst och kultur stärker barns och ungas språk, kreativitet och demokratiska delaktighet. Vi verkar i socioekonomiskt eftersatta områden där tillgången till litteratur, kultur och skapande är begränsad och där behoven är som störst.

Vår kärnverksamhet är Läslandet, en levande och interaktiv arena där barn (3–9 år) tillsammans med sina vuxna får ta del av en meningsfull och kostnadsfri fritidsaktivitet. Här levandegörs litteraturen genom dramatisering, berättande och konstnärliga uttryck. Parallellt arbetar vi med ungdomar, skolor, bibliotek och yrkesverksamma för att sprida och implementera våra metoder i fler sammanhang.

AKTUELLT
C67A9678

LFI startade som ett initiativ i Assyriska föreningen sommaren 2015.

Historia

LFI startade som ett initiativ i Assyriska föreningen sommaren 2015. Grundare Marlen Eskander berättar:

När jag som 14-åring kom till Sverige från Syrien insåg jag snart att språk är makt. Jag förstod att språket är ett symbolsystem som effektivt inkluderar eller exkluderar människor. Den insikten ledde till att jag tidigt bestämde mig för att ge mina egna barn en hel arsenal av språk så att de därigenom ska få makt att bestämma över sina egna liv. Mina barn ska få alla sina tre modersmål; svenska, assyriska och arabiska utan någon hierarkisk ordning. De ska aldrig behöva känna sig exkluderade från svenskheten eller känna sig begränsade när de vill uttrycka sig på något av sina modersmål. Jag vill ge mina barn både det litterära språket och de sköna konsternas språk. För att de aldrig ska stå mållösa eller handfallna. Jag såg tidigt att mina barn, som är svensk-assyrier, alltid kommer att bedömas utifrån sitt utseende, kön, adress och etniska tillhörighet. Klassperspektivet hinner inte ens träda fram i skuggan av etniciteten. Jag har själv erfarit den strukturella rasismen under min uppväxt och i mitt yrkesliv.

Jag förstår att jag förmodligen inte kommer att kunna förändra världen, men det jag kan göra är att rusta mina barn för att möta den med kärlek och bildning. Jag vill att de ska älska sig själva som de är och inte låta sig kategoriseras eller förminskas. Jag började tidigt läsa böcker, besöka bibliotek, gå på barnteater och kulturaktiviteter med mina barn. Vart jag än gick fanns en viss typ av publik och det enda jag tänkte var: ”De som behöver detta mest finns inte här”.

Hösten 2014 var jag och mina barn på teaterföreställningen ”Precis som du föreställt dig” på Unga Klara i Stockholm och fick en kulturupplevelse som bekräftade mig och mina barn publikt. Jag och mina barn kände en sådan glädje och entusiasm att jag direkt ville att alla barn och föräldrar jag känner skulle få uppleva något liknande. Jag gjorde allt för att få föreställningen till Södertälje men det visade sig vara en väldigt komplicerad och kostsam historia.

Så vi tog saken i egna händer. Sommaren 2015 startade vi – tre föräldralediga mammor – Läsa för integration. Samma känsla som jag och mina barn fick på Unga Klara ville vi förmedla till ännu fler barn. Men inte som en engångsföreteelse eller något som ligger långt borta och är dyrt och otillgängligt. 2018 bildade vi en egen organisation efter att ha varit ett projekt inom Assyriska föreningen i Södertälje. Organisationen heter Läsfrämjarinstitutet. Vi driver Läslandet som är den plats som barn och deras vuxna kommer till. Metoden fortsätter heta Läsa för integration. Hos oss får barn och deras medföljande vuxna vara med i interaktiva och medskapande läs-, litteratur- och kulturaktiviteter varje vecka.

Här får de ordets makt och en arena att agera på.

Välkommen du också!

Marlen Eskender 

Ledord

Våra ledord är empowerment, representation och medskapande.

Empowerment

Allt vi gör syftar till att ge barn ordets makt och en arena att agera på. Med språk, kultur och bildning vill vi vill stimulera alla att hitta sin väg till frigörelse och frihet.

Vi hämtar mycket inspiration från Paulo Freire som menade att erövra språket är grunden för frigörelse.

Representation

I våra aktiviteter finns alltid representation och speglingsmöjligheter för deltagarna.

Denna bekräftelse gör att de stärks i sin identitet och får en positiv självbild. Representation gör också att deras intresse för boken/berättelsen/teatern ökar.

Medskapande

I Läslandet är deltagarna alltid medskapande. Barnen är med och påverkar innehåll och riktning i aktiviteterna och dramaakterna. Medskapandet gör dem till aktiva kulturutövare snarare än passiva kulturkonsumenter.
I medskapandet får de också känna att deras tolkningar, idéer och förslag är värdefulla.

På så sätt stärks deras självförtroende och tilliten till den egna förmågan.

Strategiskt påverkansarbete

Vid sidan av den löpande verksamheten som kommer vår målgrupp till gagn i direkta aktiviteter arbetar vi aktivt med att föra in målgruppens perspektiv och våra lärdomar av att arbeta med att kompensera för segregationens negativa konsekvenser på en strategisk nivå. Det handlar om att medverka i forum och opinionsbilda för att skapa förändring på samhällelig nivå.  

 

Kulturrådet 

Marlen Eskander sitter i  Kulturrådets styrelse. Kulturrådet fördelar statligt stöd inom kulturområdet, ger regeringen underlag för kulturpolitiska beslut och informerar om kultur samt kulturpolitik. 

 

Den stora läsutmaningen 

Marlen Eskander ingår för tredje året i  Advisory board för Den stora läsutmaningen som genom en årlig tävling där den Åk 4-klass som läser flest böcker under höstterminen vinner världens bästa skolresa och andra insatser uppmuntrar till läsning med både bredd och höjd. Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Adlibris.

 

Järva i samverkan

Läsfrämjarinstitutet ingår i Järva i samverkan (JiS) som är ett samverkansorgan för 17 föreningar på initiativ från Gålöstiftelsen. JiS arbetar med barn och unga i Järva.

 

Kulturkanon för  Sverige

Marlen Eskander blev invald i kommittén för en kulturkanon för Sverige och arbetade i åtta månader med ett starkt rättighetsperspektiv, i linje med Läsfrämjareinstitutets vision om allas lika rätt till vårt gemensamma kultur och litteraturskatt där ingen ska lämnas utanför på grund av bristande kulturkapital. Efter noggrant övervägande valde Marlen att lämna kommittén av principiella skäl.

 

Sveriges Historia och Identitet

Under året deltog Läsfrämjarinstitutet i panelsamtalet “Sveriges Historia och Identitet – Migration, Obeaktade Berättelser och Vägen till Inkludering”, arrangerat av Nordiska museet och 1046. Diskussionen belyste hur berättelser från marginaliserade grupper formar svensk identitet och hur vi kan synliggöra fler röster. LFI delade erfarenheter om hur läsning och litteratur kan stärka demokrati, delaktighet och inkludering. Samtalet öppnade för nya samarbeten kring kulturarv och representation.

 

Plattformar

Läslandet finns i dagsläget i dessa plattformar runt Stockholms Län.
Här har vi öppna och gratis läs-, litteratur- och kulturaktiviteter varje vecka. Utöver dessa öppna aktiviteter erbjuder vi även extraaktiviteter under säsongerna. Se vår kalender för exakta datum för samtliga aktiviteter.

Hovsjö

Läslandet har sin egen lokal centralt i Hovsjö, mittemot biblioteket. 

Här har vi vår familjeaktivitet varje onsdag kl 17:00 – 19:00 under vår- och höstterminerna. På sommaren gäller andra tider.

Adress: Gröndalsvägen 1E Södertälje

Tensta

Läslandet har sin egen lokal centralt i det nyöppnade Campus Tensta. 

Varje torsdag kl 16:30 – 18:30 erbjuder vi familjeaktiviteter under vår- och höstterminerna. På sommaren gäller andra tider.

Adress: Hagstråket 11, Spånga

Rinkeby-Tensta

Varje fredag kl 16:30 – 18:30 erbjuder vi, i samarbete med Rinkeby Folkets Hus, familjeaktiviteter i våra lokaler i Campus Tensta. Detta gäller under vår- och höstterminen. Andra tider gäller sommarperioden.

Adress: Adress: Hagstråket 11, Spånga

I

 

Utmärkelser

Skärmavbild 2022-11-03 kl. 11.31.50

Läsfrämjarinstitutet har tilldelats Alfons Bokalen 2022 för sitt arbete med läsning för integration hos barn, unga och deras vuxna.

Motiveringen lyder:
”För ett strålande arbete med att bjuda in barn till medskapande genom teater, litteratur, språk och fantasi – och därmed skapa magi i vardagen, helt i Alfons Åbergs och Gunilla Bergströms anda”. 

Finalist i Södertäljes hållbarhetspris

Vinnare av Bokmässans bildningspris

> Vinnare av Gulliverpriset

> Vinnare av 100-språkspriset av Reggio Emilia Institutet i samarbete med Loris Malaguzzis insamlingsstiftelse

> Finalist till Årets föreningen Södertälje kommun

> Finalist till Årets innovation, Södertälje Sciencepark

> LO:s nationella kulturpris

> Årets initiativ i Södertälje kommun

> Utsett till ett av de 13 bästa Årets initiativ av Social Forum

> 5i12 priset i Södertälje

> Årets Viktigaste insats av Assyriska kvinnoförbundet

Personal

Skärmavbild 2023-03-17 kl. 09.50.53

Marlen Eskander

Grundare och verksamhetschef
Marlen Eskander är grundare och verksamhetschef. Få personer kan skapa förändring som hon. Tidigare har hon jobbat många år med integration- och inkluderingsarbete i offentlig sektor, alltid med skarp analys och finstämd känslighet inför att processer som ska förändra människors beteenden måste designas i dialog med målgruppen. Marlen är socialantropolog och professionell brobyggare. Att Läsfrämjarinstitutet och Läslandet finns är tack vare att Marlen en gång, under sin tredje föräldraledighet, kände ”Hur svårt ska´re va?” Marlens favoritbok är "I varje trumslag jordens puls: om vår tids rädsla för skillnader" av Mikael Kurkiala.
foto: Hopik Kachadourian

Berolin Deniz

Verksamhetsutveckling
Berolin Deniz sätter de flesta av våra ord på pränt. Hon har skrivit vår Metodhandbok och sysslar mest med verksamhetsutveckling och styr upp vår utbildningsverksamhet. Hon släpper aldrig de antirasistiska feministiska perspektiven ur sikte. Berolin är sociolog och genusvetare men kan några scentricks, som att jonglera och hallulera. Berolins favoritbok är Gilgamesh-eposet.
EE97D82F-8510-4490-8D31-8F2FBB6187E2_1_102_a

Per Georg Sörås

LFI-coach
Per Georg Sörås kan kännas från många andra scener och bibliotekssammanhang. Däribland Torekällberget och Junibacken där han bland annat har gestaltat Karlsson och andra karaktärer oräkneligt gånger. Han har lång erfarenhet av sagoteater och dramalek. Per är teaterpedagogen som kan gestalta vilken bok som helst med enbart sin röst som verktyg. Men för att förgylla det hela har han förstås alltid sin materiella och immateriella kappsäck med redskap och rekvisita som hjälper vartenda barn – och vuxen – att erövra ordets makt och en arena att agera på. Pers favoritbok är "Ronja Rövardotter" av Astrid Lindgren.
Aina privat

Aina Ferri

LFI-coach
Aina Ferri - skådespelerska, sång-samlare och lärare. Hon har hela sitt yrkesliv arbetat med barn och unga, med ledstjärnan att värna om leken. Som skådespelerska ligger improvisationen nära hjärtat, och vid sidan om Läslandets scen jobbar hon även med Playbackteater. Hon ser att i teaterutövandet finns en kraftfull potential för självinsikt, empowerment, gemenskap och samhällsförändring. Precis en sådan inställning önskar vi här på Läslandet! En av Ainas favoritböcker är ”Braiding sweetgrass” av Robin Wall Kimmerer.
9C1EB8E8-4E30-44F9-80BA-0F81AE2AA18B_1_201_a

Mia Westin

Konstnärlig ledare. Lfi-coach, kommunikatör.
Mia är vår konstnärliga ledare med en omfattande bakgrund inom fri scenkonst – som regissör, skådespelare och manusförfattare. Hon är Magister i Teatervetenskap och har även arbetat med barnrättsfrågor, normkreativitet och presentationsteknik. Mias yrkesbana är bred men följer en tydlig tråd: att ge röst till de som behöver. En särskild stolthet är boken "Rätten till din berättelse: normkreativa metoder och brytiga böcker för barn och unga" (2018). På Läslandet formger hon trycksaker och leder de konstnärliga processerna. Men framförallt skapar hon tillsammans med barn och kollegor magiska 4D-högläsningar där litteraturen får liv! Favoriter av Astrid Lindgren: "Allra käraste syster" & "Bröderna Lejonhjärta".
557159CF-0C7B-4076-AB91-74802E5EA8E6_1_201_a

Leona Frantzich

LFI-coach
Text under bearbetning. Lorem ipsum. Magnum est experientiam ut puerum in medio actionis esse cum favoribus tam arctis tangi possint. Hoc accidit. Inter spectaculas, et caeteros in ambitu domus suae occurrere potes. Coetus inter filios notas magni casus est et quod visitatio vere memorabilis facit. Lorem ipsum. Magnum est experientiam ut puerum in medio actionis esse cum favoribus tam arctis tangi possint. Hoc accidit. Inter spectaculas, et caeteros in ambitu domus suae occurrere potes. Coetus inter filios notas magni casus est et quod visitatio vere memorabilis facit.
Femi

Femi Alheno

Administratör
Femi Alheno är vår egen Wonder woman, med ett öga för verksamhetens siffror är hon den som har koll på adminstrationen på Läslandet. 2013 anlände Femi från Syrien och har varit med oss sedan 2021. Femi är den som håller i det mesta och sprider god energi och ger en hjälpande hand när helst vi behöver det. Femis favoritbok är "Chaos of Sense" av Ahlam Mosteghanemi.

Styrelse

Styrelsen är en ideellt arbetande styrelse.
Ulf Ericsson

Ulf Ericsson

Ledamot
f.d. Studierektor, numera pensionär
logga 2

Kristina Blixt

Ledamot
Lorem ipsum. Text under bearbetning.
patrik-derk-1

Patrik Derk

Ledamot
Expert på social hållbarhet, VD Telge Bostäder och Stadsdelsdirektör
Skärmavbild 2023-03-17 kl. 09.50.53

Marlen Eskander

Ledamot
LFI:s grundare
Eja Embretsson

Eja Embretsson

Ledamot
Förläggare Dar Al-Muna
Ordförande LFI

Eva Nilsson Lundmark

Ordförande
Expert på utanförskapsfrågor
Lucassi porträtt

Elin Lucassi

Ledamot
Förlagschef och VD En Bok För Alla
logga 2

Pelle Norlin

Ledamot
Lorem ipsum. Text under bearbetning.
Shopping Basket